Τα αιθέρια έλαια στο δέρμα

Αιθέρια έλαια και δέρμα

Πώς δρουν τα αιθέρια έλαια στο δέρμα και γιατί;

Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει λιπώδεις ουσίες αρκεί η μοριακή τους δομή να είναι αρκετά μικροσκοπική, κάτι το οποίο ισχύει για τα αιθέρια έλαια αλλά όχι για τις κρέμες του εμπορίου παρά μόνο αυτές που περιέχουν φυτικά λάδια. Τα αιθέρια έλαια κατά την απορρόφησή τους από το δέρμα, με τα λεπτά αρωματικά τους μόρια διαπερνούν διαμέσου των θυλάκων των τριχών που περιέχουν σμήγμα, ένα ελαιώδες υγρό συγγενές προς τα αιθέρια έλαια.

Από εδώ τα έλαια διαχέονται μέσα στο αίμα (κυκλοφορικό σύστημα) ή παραλαμβάνονται από τη λέμφο και από το υγρό του ενδιαμέσου ιστού που περιβάλλει όλα τα κύτταρα του σώματος σε άλλα σημεία του σώματος. Η απορρόφηση των μορίων από το δέρμα είναι άμεση. Όταν βρεθούν μέσα στη ροή του αίματος τα αρωματικά μόρια επηρεάζουν το σώμα όπως τα βότανα. Κάτω από την επιδερμίδα υπάρχει ένα στρώμα δέρματος που ονομάζεται χόριο. Το στρώμα αυτό είναι ζωντανό και περιλαμβάνει όλα τα αιμοφόρα αγγεία, τις απολήξεις των νεύρων, τους ελαιοφόρους και ιδρωτοποιούς αδένες.

Τα αιθέρια έλαια έχουν μεγάλη διεισδυτική ικανότητα ιδιαίτερα αν αραιωθούν με φυτικά λάδια βάσης και μπορούν να φτάσουν στα μικρά τριχοειδή αγγεία στο χόριο από όπου μεταφέρονται στο αίμα για να κάνουν πράγματι κάτι χρήσιμο. Με τα έλαια το δέρμα μπορεί να αναζωογονηθεί γιατί παράγονται καλύτερης ποιότητας επιδερμικά κύτταρα, που τρέφονται με τα σωστά συστατικά, έτσι το δέρμα φαίνεται πιο απαλό, ενυδατωμένο και υγιές. Όταν διαλυθούν σε φυτικά λάδια βάσης και μπουν με μασάζ στο δέρμα ή διασκορπιστούν στο νερό (λουτρά), τα μικροσκοπικά μόρια των αιθέριων ελαίων εύκολα περνούν το δέρμα και παράγουν όλα τα παραπάνω οφέλη.
Πατήστε εδώ για να δείτε όλα μας τα προϊόντα για το πρόσωπο.